Центар за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској (ЦЕСТ у РС) и Центар за едукацију судија и тужилаца Федерације БиХ (ЦЕСТ у ФБИХ), на основу Програма стручног усавршавања и почетне обуке за 2020. годину, у оквиру пројекта „Унапређење пословне климе кроз брже рјешавање привредних спорова у БиХ“ (у даљем тексту: Пројекат), који имплементира Свјетска банка у сарадњи са Високим судским и тужилачким савјетом БиХ, уз финансијску подршку Владе Уједињеног Краљевства, организовао је семинар из привредноправне области, на тему: Другостепени поступак и право на правично суђење“.

Семинар је одржан 19. октобра 2020. године путем онлајн платформе Cisco Webex, а едукатори су били проф. др Алан Узелац, редовни професор Правног факултета Свеучилишта у Загребу и др Мухамед Цимиротић, судија Кантоналног суда у Бихаћу.

Након уводног обраћања представника ЦЕСТ-а у ФБИХ Давора Трлина, стручног савјетника и представника ЦЕСТ-а у РС Јелене Мајсторовић, начелника Сектора за почетну обуку, започео је радни дио семинара. Радним дијелом семинара и дискусијом модерирала је главна консултантица на Пројекту, Бранка Бабовић, доцент др Правног факултета Универзитета у Београду.

Семинару су присуствовала 23 носиоца правосудних функција из Републике Српске.

U okviru Programa stručnog usavršavanja i početne obuke za 2020.godinu, Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: „CEST“), uz podršku UNICEF-a, organizovao je seminar na temu „Konvencija Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja (Lanzarote konvencija) i njena usklađenost sa domaćim zakonodavstvom“, koji je održan 16.oktobra 2020. godine u prostorijama CEST-a, dok su izlagači na seminaru bile Svetlana Marić, sudija Okružnog suda Banja Luka i Snježana Živković, tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

U prvom dijelu seminara, učesnici su imali priliku da slušaju o "Međunarodnim standardima ugrađenim u Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku RS, kao i izmjenama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku RS", dok se u drugom dijelu seminara govorilo o "Primjeni međunarodnih standarda i novih zakonskih rješenja u sudskoj praksi RS. 

Проблеми у примјени Закона о слободи приступа информацијама Републике Српске“

30. октобра 2020. године

Бањалука, просторије ЦЕСТ-а у РС, Булевар војводе Степе Степановића 60

Предавач ће бити господин Душко Бојовић, судја Врховног суда Републике Српске. Позивамо Вас да, путем обрасца за пријаву, ЦЕСТ-у у РС доставите имена заинтересованих учесника који би жељели да присуствују семинару, најкасније до 30. септембра 2020. године.

Ваше пријаве и потврде учешћа молимо да доставите на имејл адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. или факсом на број: 051/434-040.

Изазови у примјени Закона о заштити од насиља у породици Републике Српске

који ће се одржати 29. и 30. октобра 2020. године у хотелу „Кардиал“, Теслић.

 

Позивамо Вас, да путем обрасца за пријаву, који обавезно мора потписати предсједник суда/ главни тужилац, ЦЕСТ-у доставите имена заинтересованих учесника који би жељели да присуствују семинару,    најкасније    до    23. септембра 2020. године, са назнаком да ли им је потребна услуга смјештаја. Напомињемо да ће организатори сносити трошкове смјештаја учесника за једно ноћење (29/30.10.).

Организација догађаја је финансијски подржана од стране Гендер центра Републике Српске из средстава ФИГАП II програма.

Ваше пријаве са назнаком да ли Вам је потребан смјештај у хотелу, молимо да доставите на е-маил адресу Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. или факсом на број: 051/434-040. Питања и коментаре можете слати на е-маил адресу Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Судска нагодба“

који ће се одржати 29. и 30. октобра 2020. године путем online платформе – Cisco Webex. Прије почетка семинара, пријављени учесници ће добити позивницу(линк) путем које ће моћи приступити семинару. Такође, кориштење Cisco Webex платформе је могуће и унутар правосудне мреже.

Едукатори на овом семинару ће бити госпођа Славица Славнић, судија Основног суда у Бањалуци, госпођа Дијана Мазалић Новић, предсједница Окружног привредног суда у Приједору и госпођа Andrea Titz, предсједница Основног суда Wolfratshausen, Њемачка.

Позивамо Вас, да путем обрасца за пријаву, који обавезно мора потписати предсједник суда, ЦЕСТ-у доставите имена заинтересованих учесника који би жељели да присуствују семинару, најкасније  до   22. октобра 2020. године. Ваше пријаве молимо да доставите на е-маил адресу Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. или факсом на број: 051/434-040.