Центар за едукацију судија и тужилаца Федерације Босне и Херцеговине и Центар за едукацију судија и јавних тужилаца Републике Српске, обиљежили су  20 година рада ових институција. Догађај је обиљежен 12. јула 2022. године у хотелу Европа у Сарајеву, а догађају су, поред представника правосудних институција у Босни и Херцеговини, присуствовали и партнери из цијелог региона, као и представници међународних организација с којима центри сарађују. Овом приликом су представљени и резултати рада регионалне сарадње коју центри проводе у сарадњи са AIRE Центром из Лондона, који је подржао овај догађај.

“Данашњи дан је важан из више разлога, а посебно ради јачања регионалне сарадње чији значај не треба посебно образлагати. Постигли смо много на путу развоја модела едукације судија и тужилаца, те данас можемо казати да наше установе прате савремене трендове и стандарде обуке носилаца правосудних функција. Посебна тема данас је родна равноправност, једна од кључних у сваком демократском друштву и у том морамо наставити дјеловати. „Задовољни смо што управо AIRE Центар, подржава ове активности обзиром на огромно искуство и досадашња изузетно позитивна искуства која сви у региону имају у сарадњи са овом свјетски познатом организацијом“, поручио је Арбен Муртезић, директор Центра за едукацију судија и тужилаца Федерације Босне и Херцеговине. Презентације су одржали Jean-Philippe Rageade, директор Академије европског права - ЕРА, Frederique Dubost, судија за везу за сарадњу у правосуђу на Западном Балкану - Француска, те предсједници Управног одбора ЦЕСТ-а ФБиХ Смајо Шабић, судија Кантоналног суда у Сарајеву и Управног одбора ЦЕСТ-а РС Даниела Миловановић, судија Врховног суда Републике Српске. Презентована је и сарадња са AIRE Центром која се реализује уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, као и други постигнути резултати едукације у правосуђу.

"Имамо прилику да сагледамо шта је урађено од почетка процеса реформе правосуђа у овој земљи, препознамо на чему требамо још да радимо, и разменимо искуства са водећим институцијама у Европи и региону. AIRE Центар, као организација која је посвећена јачању владавине права широм Европе, а која свој посебан фокус ставља на регион Западног Балкана, већ дуги низ година је партнер центара за едукацију судија и тужилаца Федерације БиХ и Републике Српске и због тога нам је посебно задовољство што смо данас овде", додала је директорица AIRE Центра-а, Biljana  Braithwaitе.

Директори центара за едукацију судија и тужилаца, г. Томислав Чавић и г. Арбен Муртезић су подијелили информације о постигнутим резултатима, те конкретним учинцима системског приступа континуираном образовању и усавршавању носилаца правосудних функција. Такође, овом приликом је потписан и меморандум о приступању свих правосудних академија и центара за обуку судија и тужилаца у регији Мрежи судија/суткиња посвећених јачању родне равноправности (Мрежа ГЦЈ - Gender Champions in Judiciary Network). На ову иницијативу се посебно осврнуо директор Центра за едукацију судија и јавних тужилаца Републике Српске Томислав Чавић. "Радимо континуирано на развоју свијести код носилаца правосудних функција о потребама едукација и обуке. Вјерујем да смо за ових 20 година постигли тај циљ. Судије и тужиоци препознају важност сталног рада, информисања и тренинга. Велика ствар је да су данас са нама представници правосудних академија и институција из цијелог региона, али из цијеле Европе, што је још једна потврда нашег рада. Данашњом успоставом Мреже судија/суткиња посвећених јачању родне равноправности осигураћемо квалитетну едукацију носилаца правосудних функција у циљу јачања свијести о родној равноправности и сузбијању родних стереотипа и предрасуда као узрока дискриминације над женама", поручио је Томислав Чавић.

Потписани меморандуми о сарадњи озваничиће сарадњу институција за едукацију судија и тужилаца у региону уз координацију AIRE Центра и подршку Владе Уједињеног Краљевства. Сви учесници су поздравили постигнуте резултате центара за едукацију изразивши подршку добрим праксама ових институција.

Jubilej_col.jpg