18_3_22.jpg

У оквиру Програма стручног усавршавања за 2022. годину, Центар за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској (у даљем тексту: ЦЕСТ РС) је у сарадњи Атлантском иницијативом,  организовао  семинар на тему:Сексуално узнемиравање- законска рјешења и правосудни одговор“,  који   је  одржан 18. марта 2022. године, у хотелу „Courtyard by Marriott“ у Бањој Луци. Семинар представља наставак сарадње са Атлантском иницијативом у складу са развијеним програмом о наведеној теми, а који су развили судије и јавни тужиоци који се баве наведеном тематиком. Едукатори су били др Мајда Халиловић, Атлантска иницијатива, гђа Свјетлана Милишић-Величковски, судија Врховног суда ФБиХ и проф. др Миле Шикман, МУП РС.

Учесницима је подијељен и Приручник за судије и тужиоце за поступање у предметима сексуалног узнемиравања, развијен од стране тринаест панелиста међу којима су и едукатори семинара, кроз пројекат Род и правосуђе, подржаног од стране Амбасаде Краљевине Шведске у Босни и Херцеговини и OPDAT-a.

Значај семинара огледа се у озбиљнијем приступу сексуалном узнемиравању, како би се подигла свијест носилаца правосудних функција о наведеном проблему, а акценат је посебно стављен на тужилаштва као органа који покреће и спроводи истрагу. Донесен је закључак да сексуално узнемиравање не погађа само особу која је узнемиравана, него ствара непријатељско и неугодно окружење за све упосленике, уколико се дешава на радном мјесту. Такође је истакнуто да се сексуално узнемиравање може догодити било коме, од стране било кога, без обзира на пол, род или узраст. Семинару је присуствовало 13 (тринаест) учесника.