У складу с Програмом стручног усавршавања и почетне обуке за 2021. годину, Центар за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској (ЦЕСТ у РС) је у сарадњи са Центром женских права из Зенице, организовао семинар на тему „Родна (не) равноправност: стереотипи и предрасуде.“

Семинар, коме је присуствовало осам носилаца правосудних функција из Републике Српске и један секретар суда, одржан је у периоду од 20. до 22. септембра 2021. године на Влашићу, хотел „Пахуљица“. Едукатори су били гђа Мелиха Сендић, директорица Центра женских права из Зенице и гђа Душка Андрић Ружичић, асистентица за развој програма у Центру женских права из Зенице.

Кроз ову обуку обрађене су многобројне подтеме, а примарни циљ обуке је био подизање свијести носилаца правосудних функција о мањинским групама у друштву, те смањење предрасуда и стереотипа према њима, чиме се генерално доприноси побољшању положаја оштећене у поступцима родно засованог наасиља (РЗН). Актиовност је реализована уз пуно учешће полазника кроз интерактивну едукацију, а увидом у евалуационе обрасце видљиво је да су полазници исказали интерес да се кроз наредни период континуирано одржавају обуке на ову тему, те да су били изузетно задовољни начином и квалитетом предавања едукаторица.