Udruženje sudija Republike Srpske, u saradnji sa Udruženjem sudija Bosne i Hercegovine, Udruženjem sudija/sudaca Federacije Bosne i Hercegovine, Centrima za edukaciju sudija i (javnih) tužilaca Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, Advokatskim komorama Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, te Pravosudnom komisijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, organizovalo je IV Savjetovanje iz prekršajnopravne oblasti, pod radnim nazivom „Uporedna analiza prekršajnog zakonodavstva u BiH i regiji“. Savjetovanje je organizovano u etno selu “Stanišići“ pored Bijeljine, u periodu od 17. do 19. juna 2021. godine.

Nakon uvodnog obraćanja predstavnika Udruženja sudija Republike Srpske, predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, predstavnika Ministarstva pravde RS, predstavnika Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u RS, predsjednika Okružnog suda u Bijeljini i predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini, otpočeo je radni dio.

Savjetovanju je prisustvovalo oko 80 učesnika, i to 41 nosilac pravosudne funkcije iz BiH. Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca u RS je i ove godine, kao jedan od suorganizatora Savjetovanja, u okviru svojih prava i obaveza, pružio podršku što uspješnijoj organizaciji i održavanju ovog Savjetovanja, koje ima tendenciju da preraste u tradicionalno.

Nakon izlaganja usvojeni su određeni zaključci, koji će biti blagovremeno učinjeni dostupnim zainteresovanim učesnicima.