У оквиру Програма стручног усавршавања и почетне обуке за 2021. годину, Центар за едукацију судија и јавних тужилаца у Републици Српској (у даљем тексту: ЦЕСТ РС), уз подршку OPDAT-a i Фондације Удружене жене Бања Лука, организовао је семинар на тему: „Заштита од роднозаснованог насиља кроз Закон о заштити од насиља у породици и Кривични законик Републике Српске“ који је одржан 25. фебруара 2021. године, путем Cisco Webex платформе. Едукатори на овом семинару су били проф. др Иванка Марковић, Правни факултет Универзитета у Бањој Луци и мр Драгослав Ерделић, судија Окружног суда у Бијељини. Семинар је пратило 28 (двадесет осам) носилаца правосудних функција у Републици Српској.

Након уводног обраћања представника ЦЕСТ-а РС, OPDAT-a i Фондације Удружене жене Бања Лука, учесници су имали прилику да чују више о правном оквиру у заштити од роднозаснованог насиља у Републици Српској, као и значају и могућности за изрицање хитних и заштитних мјера. Такође, имали су прилику да чују више о изазовима у пракси када је у питању изрицање хитних и заштитних мјера у прекршајном поступку.

Циљ овог семинара је био представљање тренутног стања и указивање на значај и могућности за повећање нивоа заштите жртава роднозаснованог насиља у Републици Српској. У Програму стручног усавршавања и почетне обуке за 2021. годину предвиђено је још семинара посвећених проблематици роднозаснованог насиља, на којима ће се више говорити о казненој политици у области роднозаснованог насиља и правима жртава/оштећених у судским поступцима роднозаснованог насиља, те су предвиђене и мултисекторске обуке.